Turtips i villreinfjell


Mange av våre villreinområder er populære fjellområder med turisthytter og et godt utbygd sti- og løypenett. Det er også i disse områdene vi finner de største sammenhengende verneområdene i Norge. Kjente og kjære navn som Hardangervidda, Rondane og Dovrefjell/Sunndalsfjella er både villreinområder, nasjonalparker og flotte turområder.

EspenDenne.jpg

De store verneområdene er ofte opprettet for å ta vare på villreinen og villreinens leveområder, samtidig som vi skal ha anledning til flotte naturopplevelser gjennom et tradisjonelt friluftsliv.

Vernebestemmelsene sier at vi kan ferdes fritt til fots og på ski i nasjonalparkene, men dette krever at vi tar spesielle hensyn. Her er noen gode tips som du bør følge:

  • Vær varsom med plante- og dyrelivet. Husk at villreinen er spesielt sårbar om vinteren og våren.
  • Følg merkede stier og løyper.
  • Ta med hunden på tur, men husk at en del områder også har utvidet båndtvang.
  • Bruk kikkert og betrakt villreinen på avstand.
  • Hold deg i ro hvis du ser villrein, slik at den kan trekke unna uforstyrret.
  • Kjøp postkort med villrein i stedet for å forsøke å ta egne bilder.
Vis hensyn, og kos deg i villreinfjellet. God tur!

Vis hensyn, og kos deg i villreinfjellet. God tur!

Statens naturoppsyn (SNO)  har gitt ut brosjyre og plakat med regler for atferd ved møte med villrein. Brosjyren er spesielt rettet mot kitere, og er en oppfølging av dialog med kitingmiljøet.

Last ned brosjyren (pdf)
 


I samarbeid med Nordisk Naturskule Eidfjord har Statens naturoppsyn (SNO) gitt ut brosjyre og plakat, med regler for atferd ved møte med villrein.

Last ned brosjyren (pdf)
Last ned plakaten (pdf)